logo

Pitanja i odgovori

Kakva je procedura nakon 01.07.2013. s izmjenama važećih deklaracija i uputa?
Primjerice nakon usklađivanja deklaracije s novim STL-om?
Hoće li sad umjesto HZT-a postojati neko drugo nadležno tijelo koje će ih pregledavati ili sva odgovornost ostaje samo na proizvođaču?

predregistraciju i registraciju tvari prema REACH uredbi.
Firma smo koja se bavi veleprodajom kemikalija za obradu voda, odnosno prodajom pripravaka tj. smjesa te biocida u ukupnoj količini od 3-4 t godišnje.
Navedene pripravke prodajemo samo u RH, nemamo izvoz tih kemikalija, dok ih uvozimo iz Slovenije, odnosno firme istog vlasnika.
Zanima me da li moramo obaviti predregistraciju i registraciju tih pripravaka bez obzira što ne izvozimo u EU i ako moramo da li se to odnosi na rok predregistracije do 31.12.2013.

Imam pitanje vezano za registraciju proizvoda. Radi se o repelentu, sredstvu za odvračanje životinja sa štićenog područja. Djeluje tako što neugodnim mirisom i okusom za životinju odvrača je sa štićenog područja. U samom proizvodu nema nikakvih sastojaka koji su u skladu s "Pravilnikom o razvrstavanju, označavanju, obilježavanju i pakiranju opasnih kemikalija", odnosno nema nikakvih sastojaka koji doprinose opasnosti proizvoda.
Ono što me zanima je sljedeće: budući da će se proizvod koristiti na način da se biljka koja se želi zaštititi premaže ili šprica proizvodom, da li to utječe na svrstavanje proizvoda u određene kategorije, poput biocida ili nešto slično, odnosno da li će proizvod trebati registirati u određenu kategoriju zbog načina korištenja?

Radi se o repelentu, sredstvu za odvračanje životinja sa štićenog područja. Djeluje tako što neugodnim mirisom i okusom za životinju odvrača je sa štićenog područja. U samom proizvodu nema nikakvih sastojaka koji su u skladu s "Pravilnikom o razvrstavanju, označavanju, obilježavanju i pakiranju opasnih kemikalija", odnosno nema nikakvih sastojaka koji doprinose opasnosti proizvoda.
Ono što me zanima je sljedeće: budući da će se proizvod koristiti na način da se biljka koja se želi zaštititi premaže ili šprica proizvodom, da li to utječe na svrstavanje proizvoda u određene kategorije, poput biocida ili nešto slično, odnosno da li će proizvod trebati registirati u određenu kategoriju zbog načina korištenja?

 

Tijekom 2011. i 2012. Bayer ured je registrirao 10 biocidnih proizvoda (uglavnom aerosoli i gelovi protiv mrava i komaraca). Proizvodi su od ove godine i u prodaji.
Interesira nas da li ti isti proizvodi moraju proći predregistracijski/registracijski proces, koji navodite u REACH uputama, bez obzira na nedavni registracijski postupak i važeće Rješenje od Ministarstva Zdravlja ?
Da li se REACH uopće odnosi na takve biocidne proizvode ?

U dokumentaciji piše da ima antbaktericidno djelovanje i fungicidno. Je li to biocid? Koju proceduru treba proći uvoznik?

što idu u njih štetni za zdravlje čovjeka? Čitala sam da oni ne ubijaju komarce nego ih tjeraju, dakle djeluju kao repelent mada sam ja u više navrata na podu pronašla dosta mrtvih buba nakon djelovanja tog aparatića pa me zanima što je točno? Koje sastojke uopće sadrže takve tabletice koje idu u aparatiće, odnosno tekućina u aparatićima protiv komaraca s tekućinom. Da li je bolje koristiti ove s tableticama ili tekućinom s aspekta zdravlja? Izbjegavala sam korištenje istih u prostorijama gdje boravi moja desetomjesečna beba i zanima me da li i dalje ima potrebe za tim?

(sredstva za odbijanje divljači iz poljoprivrednih usjeva, u cilju sprečavanja štete na poljoprivrednim kulturama).
Sredstvo je njemačkog proizvođača Kieferle GmbH – Gottmadingen, naziv sredstva HUKINOL.
S obzirom da smo ovlašteni zastupnik naprijed navedena tvrtke za područje zemalja bivše Jugoslavije molimo Vas da nas uputite na daljnje postupanje u vezi uvoza gore navedenog proizvoda.

Da li proizvodi koje želimo uvesti spadaju u biocide?

Da li su to pesticidi?